fredag 25 september 2009

Jag har bakat RÄKPAJ!

Om du ska göra en lika god paj som min behöver du utöver pajdegen:



4 ägg
2,5 dl mjölk eller grädde
500 gram oskalade räkor
150 gram räkost
100 gram färskost typ philadelphiaost
hackad dill
riven ost
en halv rödlök
en citron

200 gram grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk vatten



Gör så här
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.



Gör så här


Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.Skala räkorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Vispa samman ägg, mjölk, räkost och färskost. Krydda med någon matsked hackad dill. Slå stanningen i pajskalet och fördela räkorna ovanpå stanningen. Strö över lite riven ost. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Under tiden kan du skära rödlöken i tunna skivor och citronen i klyftor. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.Låt den färdiga pajen svalna några minuter och dekorera med rödlöksringar, dill och citron.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar