måndag 21 december 2009

Julbak



Snickers

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl strösocker
10 dl cornflakes
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1 - 1½ blockchoklad




Blanda och smält jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Blanda sen cornflakes, kokosflingor och vaniljsocker i sockersmeten. Slå allt i en smord långpanna. Smält blockchoklad i vattenbad och bred över kakan.



Chokladtryfflar, 40 små

1 dl vispgrädde
200 gram mörk choklad, 70 % kakao
2 msk smör
Kakaopulver







Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i grädden på svag värme. Rör ner och smält smöret. Häll i en skål och ställ tryffeln kallt cirka 1 timma. Forma bollar av smeten med hjälp av två teskedar. Rulla i kakao och förvara kallt i kylskåp.

Ät och njut...



Shackrutor

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
2 msk kakao








Lägg mjölet i en skål.
Gör en fördjupning i mjölet. Dela smöret i mindre bitar och lägg i det tillsammans med strösockret.
Arbeta snabbt ihop allt till en deg med hjälp av fingrarna.
Dela degen i 2 delar. Arbeta in kakao i den ena degdelen.
Låt de båda degarna vila i kylskåp i 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela båda degarna i 2 delar och rulla ut alla 4 delar till 25-30 cm längd.
Lägg ihop dem till en längd. Skär längden i ca 40 delar och lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.




Mjuk pepparkaka

1 ägg
2 ½ dl strösocker
50 gram smör
3 msk lingonsylt
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
1 ½ tsk ingefära
1 ½ tsk mald nejlika
1 ½ dl filmjölk





Rör ägg, socker och det smälta smöret poröst, tillsätt lingonsylt. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner mjölblandningen växelvis med filmjölken i äggblandningen. Det blir en ganska hård smet. Klick i en ströad ungsfast form. Grädda i 200 grader i ca. 1, 35 minuter.




Apelsin med nejlikor. Doftar jättegott.









Våran gran








Ebba vilar från julstöket på en av sina favoritplatser.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar