fredag 2 juli 2010

Cheesecake med myntamarinerade jordgubbar










1,5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl socker
150 g smör
200 g färskost
3 dl jordgubbsylt
2 dl vispgrädde
0,5 dl jordgubbssaft
4 gelatinblad, lagda i kallt vatten
1 dl jordgubbsaft
2 gelatinblad, lagda i kallt vatten
0,5 liter jordgubbar
0,5 dl råsocker
0,5 dl hackad mynta


10-12 port, 40 min + 3 h i kyl


1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda havregryn, mjöl och socker. Smält smöret och mixa till en smulig röra. Bred ut på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn tills röran är gyllene. Låt svalna och mixa till smulor. Tryck ut smulorna i plastad springform, ca 24 cm. Ställ i kylskåp.
3. Mixa jordgubbsylt och färskost. Vispa grädde och vänd i jordgubbsblandningen.
4. Ta upp 4 gelatinblad, krama ur vätskan och smält på svag värme i jordgubbssaft, låt svalna. Häll saftblandningen i jordgubbsblandningen och vänd runt försiktigt.
5. Häll ut på botten och låt stå minst 3 tim i kylen.
6. Smält 2 gelatinblad i jordgubbsaft. Häll över kakan och låt stelna.
7. Dela jordgubbar och blanda med socker och hackad mynta. Låt stå 10 min. Dekorera med jordgubbarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar